• 08 OCT 14
  Ce este obturatia”plomba”?

  Ce este obturatia”plomba”?

  Obturaţia este o metodă de reconstrucţie a unui dinte deteriorat de carii, pentru a-i reda funcţia şi forma normală. Când execută o obturaţie, medicul dentist îndepărtează întâi ţesutul dentar afectat, curăţă zona, apoi astupă cavitatea cu material de obturaţie.

  Cum aflu dacă am nevoie de obturaţie?

  Numai medicul dentist poate depista dacă aveţi o cavitate ce necesită obturaţie prin diferite metode de diagnostic. În timpul controlului, dentistul examinează suprafaţa fiecărui dinte cu o mică oglindă.

  Orice aspect anormal va fi analizat cu ajutorul unor instrumente speciale. Este posibil să vi se efectueze şi o radiografie a întregii cavităţi bucale sau a unei porţiuni. Tipul de tratament ales de medicul dentist depinde de gradul de afectare cauzată de caria dentară.

  Exista doua tipuri de restaurarii dentare prin obturatii:

  1. Restaurari directe

  Acestea reprezinta plombe ce sunt plasate imediat in cavitatea paceintului, dupa pregatirea prealabila a acesteia, intr-o singura sedinta stomatologica. Ele includ amalgamurile dentare, ionomeri de sticla, materiale din ionomeri sau compozit. In acest caz medicul dentist pregateste dintele (curatare), amplaseaza plomba si realizeaza eventualele ajustari intr-o singura sedinta.

  2. Restaurari indirecte

  Cazul acestui tip de restaurari necesita cel putin doua sedinte stomatologice. In aceasta categorie sunt incluse: inlay- urile (adecvat pentru a restaura conturul unui dinte) si onlay-urile (un pic mai mari decat inlay-urile, acopera si suprafata dintelui ce este supusa mestecarii), fatetele dentare (o pelicula subtire ce acopera suprafata dentara frontala), coroanele dentare (ce imbraca intreg dintele) si puntile dentare fabricate din aliaje de metale nepretioase, ceramica sau compozite. In timpul primei vizite medicul dentist pregateste dintele si realizeaza mulajul dintelui ce va fi supusa restaurarii, care va fi trimis la laboratorul dentar pentru fabricare.

  Urmatoarea sedinta va consta in cimentarea materialelor de obturatie in cavitate si ajustarea necesara.
  Uneori cel mai bun tratament dentar pentru un dinte este utilizarea unei restaurari care a fost prefabricata in laborator dupa o anumita forma, un mulaj. Materialele uitilizate pentru aceste tipuri de restaurari sunt: ceramica, portelan in combinatie cu structura metalica de suport, aliaje de aur sau aliaje de metale nepretioase.

Fa-ti acum o programare!

Medicul dentist va poate recomanda tratamentul potrivit pentru un zambet cat mai frumos!