• 05 OCT 14
  Ce sunt implanturile dentare?

  Ce sunt implanturile dentare?

  Implantul dentar este o piesa din titan pur (99,95%), avand forma de surub in general. El are menirea de a creea o radacina artificiala in osul maxilar, acolo unde dintele sau dintii naturali lipsesc.
  Reconstructia este formata din doua segmente-unul intraosos(implantul) si unul supraosos numit bont protetic.
  Deasupra bontului protetic se ancoreaza o coroana, o punte sau o proteza.
  Tratamentul este conservator in comparatie cu o lucrare traditionala prin punte deoarece implanturile elimina necesitatea sacrificarii dintilor invecinati. In cazul in care confectionam o punte dentara (bridge=pod), aceasta are nevoie pentru ancorare de minimum 2 dinti stalpi, dinti ce vor fi din pacate sacrificati (se extrag nervii, se obtureaza canalele si se slefuiesc dintii care odinioara erau sanatosi).
  Restaurarea danturii pe implanturi aduce beneficii estetice si functionale extraordinare, pacientul nepercepand senzatia de “artificial”. In scurt timp de la inserare, acesta uita ca de fapt a pierdut in acel loc un dinte.

  Avantajele protezarii pe implanturi:

  Pret convenabil – deoarece inlocuieste un singur dinte si nu trei ca in cazul unei punti , un implant dentar are un cost apropiat unei lucrari traditionale metaloceramice.
  Salveaza dintii – implanturile dentare nu sacrifica integritatea dintilor invecinati cum ar face o punte dentara, deoarece lucrarea dentara se sprijina pe implanturi si nu pe dinti naturali. Dintii dumneavoastra sanatosi nu sunt afectati sub nici o forma, acesta fiind in beneficiul sanatatii dumneavoastra orale.
  Salveaza osul – in lipsa dintelui/dintilor, osul incepe sa se demineralizeze (rareasca) si sa se resoarba (topeasca) afectand echilibrul aparatului masticator si implicit al intregului organism. Implantul dentar, asemenea unei radacini naturale “stimuleaza” pozitiv osul, pastrandu-i integritatea cantitativa si calitativa.
  Confortabil – implanturile dentare va permit sa zambiti, sa vorbiti si sa mancati confortabil, cu incredere. Coroanele sustinute de implanturi sunt ancorate fix si transmit presiunile din timpul masticatiei fiziologic in os, asemenea unui dinte natural, impiedicand totodata resorbtia osoasa.
  Estetic – lucrarile dentare pe implanturi pot  fi unidentare (cand inlocuim un singur dinte), partiale (cand inlocuim un grup de dinti) si totale (cand inlocuim toti dintii). Indiferent de tipul de inlocuire, lucrarile dentare pe implanturi par naturale, dandu-i pacientului increderea sa zambeasca fara inhibitii si sa manance ce isi doreste.
  Solid – rata de success a inlocuirii dintilor prin implanturi este foarte mare (95 – 97%-mandibula si 92 – 95%-maxilar), daca pacientul prezinta o stare de sanatate generala si locala (osul receptor) buna, prezinta o igiena dentara buna, nu este un mare fumator sau consumator de bauturi alcoolice in exces. Pastrarea igienei orale detine un rol hotarator in reusita tratamentului prin implanturi, deoarece factorul microbian poate compromite definitiv aceasta reusita.

  Sunt un candidat pentru un implant dentar?

  Candidatul ideal pentru un implant dentar trebuie sa fie sanatos. Trebuie sa aiba un suport osos adecvat pentru a sustine implantul. Fumatul este daunator pentru vindecare, dar nu este o contraindicatie absoluta (sunt permise pana la 3-5 tigarete pe zi).
  Indicatii

  In general orice zona cu dinti lipsa, poate fi o indicatie pentru inserarea unui implant. Trebuie luata o decizie daca este o idee buna, bazata pe cerintele pacientului si suma de proceduri aditionale necesare (grefarea osului, inaltarea crestei, ridicarea sinusului, etc.), dotarea clinicii, gradul de specializare a medicului, utilizarea unor implanturi calitative, existenta unui laborator de tehnica dentara dotat cu tehnologia necesara in vederea realizarii de lucrari pe implanturi si prognoza pe termen lung.

  In general este o idee buna sa ne gandim la o zona edentata ca va fi tratata, in viitor cu un implant.

  Tinand cont de particularitatile fiecarui pacient, nu in toate situatiile implantul este alegerea ideala. Se poate ca un tratament conventional sa fie o alegere mai buna in anumite situatii.

  Complicatiile in timpul integrarii

  Nu sunt foarte extinse, si noi vom vorbi numai despre doua dintre ele: dezgolirea amplasamentului chirurgical (implant, membrana, grefa etc.) si pierderea implantului.

  Trebuie sa diferentiem dezgolirea unei grefe fata de posibilitatea de a se vedea implantul prin gingie.

  Daca vedeti partea superioara a implantului (bontul de vindecare) iesind din gingie dupa un timp, nu este deloc o problema (totusi ar fi bine sa faceti o verificare la doctor pentru a fi siguri). De multe ori imediat dupa operatie, un cilindru din titan amplasat in implant se lasa putin la vedere prin gingie. Acest lucru de multe ori elimina procedura de descoperire ulterioara.

  Pe de alta parte daca o grefa osoasa devine vizibila, atunci este o problema mai periculoasa si trebuie contactat imediat medicul.

  Respingerea unui implant, statistic se intampla de obicei o data la 50 de implanturi. Adevaratul motiv este cateodata necunoscut, insa cu toate acestea sunt cativa factori etiologici care, noi credem ca ar putea cauza aceasta problema.

  Cel mai des semnalat este “deranjarea” implantului in perioada de vindecare, masticand alimente tari sau continuand fumatul. Incercati sa protejati cat mai mult posibil implantul in primele 4 saptamani dupa operatie. Daca doctorul va recomanda sa nu purtati in acel timp nici un fel de lucrare dentara cum ar fi protezele mobile, trebuie sa urmati sfaturile acestuia pentru ca puteti risca pierderea implantului.

  O igiena orala defectuoasa poate compromite definitiv succesul operatiei (placa bacteriana si chiar tartrul dentar se pot insinua intre implant si os, impiedicand fenomenul de osteointegrare).

  Fumatul mareste considerabil riscul de respingere a implantului. Nicotina limiteaza rezerva de sange hranitor pentru zona in care s-a realizat interventia si compromite vindecarea si integrarea implantului in os.

  Mentinere si curatire

  Cum am spus mai inainte, intretinerea implantului este un factor deosebit de important. Igiena orala trebuie facuta zilnic, prin periaj dentar dimineata si seara pe toate suprafetele dintilor (in clinica noastra veti primi indicatii de igienizare la nivel profesionist din partea medicului igienist), prin utilizarea atei si periilor interdentare, clatiri cu apa de gura speciala si folosirea unei paste de dinti cu clorhexidina. De obicei, dintii dumneavoastra artificiali necesita acelasi tratament de igienizare ca si cei naturali. Dar ar trebui evitate, cel putin o perioada dupa operatie, periutele de dinti dure, precum si clatirea puternica a gurii.

  Va recomandam controale periodice la sase luni, ca si pentru o dentatie naturala. Cu acesta ocazie, igienizarea profesionala este binevenita.

  Daca apare ceva suspect pacientul este dator sa apeleze de urgenta clinica in vederea unei programari urgente.

  Daca se impune dorim ca si dumneavoastra sa beneficiati de avantajele si confortul dat de o lucrare montata pe implanturi.

Fa-ti acum o programare!

Medicul dentist va poate recomanda tratamentul potrivit pentru un zambet cat mai frumos!